top of page
Som plast. Men absolut inte.
Som plast. Men absolut inte.

Hej och välkommen hit!

Någonstans har du antagligen sett en sak som säger att den är komposterbar. Fast den ser ut som och känns som plast. Och nu undrar du antagligen över hur i hela fridens namn det går till. Och det ska vi förklara.



Saken du sett (om dess QR-kod tog dig hit) är nämligen gjord av Biodolomer.

Det är ett komposterbart material som en osedvanligt klok man vid namn Åke Rosén har utvecklat. Det tillverkas av oss på GAIA Biomaterials i Helsingborg. Biodolomer består av bland annat av krita och vegetabiliska oljor. Krita är ett av världens vanligaste material och finns i stort sett överallt.

Vi gör Biodolomer i små granuler eller pellets som sedan används av de som tillverkar själva saken. Granulerna värms upp och kan användas i samma processer som om de var av plast.


Saker som tillverkas av Biodolomer känns som plast. Fungerar som plast. Men Biodolomer är komposterbart. Och hållbart. Alltså både hållbart som i ”Hållbart för planeten” och ”Hållbart för tuffa tag”. En bärkasse av Biodolomer kan du använda fler gånger och sedan fylla med matavfall och slänga i komposten. En kruka av Biodolomer kan du gräva ner med själva plantan.


En ölmugg av Bidolomer klarar av att du sätter dig på den och sedan går och ber om en öl till i samma mugg.


Ett fiskenät av Biodolomer som sliter sig försvinner i havet och blir inte till ett spökgarn. Och om du har saker som måste brännas (som till exempel inom vården för smittorisken) så ger Biodolomer 80 % mindre CO2 än plast när det brinner.

Och det bryts inte ner till Mikroplaster som ju är ett av de stora miljöproblemen idag.

Det är helt enkelt ett jättebra material. Som man kan göra krukor, bärkassar, muggar, sugrör, pärlplattor, förkläden, matlådor, skoskydd, engångsbestick, odlingsväv, fiskenät, galgar och allt möjligt av. Och som försvinner av sig själv.

Vi tycker det är lysande. Hoppas du också tycker det.

Ibland får vi frågor. Här är några svar.   

Vad menas med komposterbar?

Det betyder att en produkt som är tillverkad av Biodolomer bryts ner till jord, vatten och CO2 på samma sätt som trädgårdavfall eller matrester. Biodolomer är certifierat enligt EU-EN 13432. Det betyder att det i en industriell kompost faller i sönder efter 12 veckor och är helt nedbrutet efter 6 månader. Det betyder att minst 90 % av materialet är omvandlat till CO2 och resten är vatten eller biomassa.

Var hittar ni kritan?

25 % av jordskorpan består av Krita eller Kalciumkarbonat. Så det är minst sagt ganska lätt att hitta. Vi tar det mesta från Norge.

Ska man inte återvinna plast istället?

Det vore ju bra om all vanlig plast återvanns. Men det gör den inte. Inte på långa vägar. Och det betyder CO2 i luften och plast i naturen. Dessutom är det mycket plast som inte går att återanvända ens om man försöker. Biodolomer återvinns till vatten, CO2 och Biomassa (jord). Det tycker vi är bra.

Är Biodolomer ett biomaterial?

Det hörs ju på namnet… Men formellt sett så är det gjort på mineralet Kalciumkarbonat som vi tar ur krita som kommer av snäckskal som är mellan 80 och 120 miljoner år gamla.

Men vi gör också Biodolomer av Kalciumkarbonat av skal från ostron som skördats i nutid.

Är Biodolomer plast?

Nej säger vi. Eftersom det inte har alla de där tråkiga egenskaperna som vi förknippar med plast därför använder vi inte ordet plast. Men enligt EU är det plast eftersom de utgår från helt andra saker i sin bedömning. Där använder man benämningen Bioplastics.

Hur är det med mikroplaster?

Mikroplaster är ett elände. Och det finns inga sådana i Biodolomer. Det bildas inga mikroplaster när en sak som är gjord av Biodolomer bryts ner. Det blir vatten, CO2 och Biomassa (jord).



Published date

18 jan. 2024

Category

bottom of page